Minyak zaitun

MiNyAk ZaiTuN

ASSALAM WMT 
SEMOGA KALIAN BERADA DIDALAM NAUNGAN RAHMAT ALLAH AZZAWAJALLA DAN SEMOGA KITA MENDAPAT SYAFAAT RASULILLAH SAW PADA HARI KIAMAT KELAK.

PADA KALI INI SAYA BERHASRAT UNTUK BERKONGSI SERBA SEDIKIT PENGETAHUAN SAYA MENGENAI MINYAK ZAITUN MELALAI PEMBACAAN SAYA, PENGALAMAN ORANG SEKELILING SAYA DAN DARIPADA PERTANYAAN SAYA KEPADA TUAN GURU SAYA.


Rasulullah SAW pernah bersabda: “Sesungguhnya Allah Ta’ala menurunkan penyakit dan ubatnya, dan menjadikan setiap penyakit pasti ada ubatnya. Maka berubatlah kalian, tapi jangan dengan yang haram.” (HR Abu Dawud) Berdasarkan hadis ini, maka tidak hairanlah mengapa para alim ulama lebih cenderung kepada makanan-makanan sunnah untuk mengubati penyakit-penyakit manusia berbanding ubat-ubat moden yang kandungannya diragui (syubhah) dan campuran dadah sintetik. 

SEBELUM KITA PERGI JAUH ELOKLAH KIRANYA SAYA KELUARKAN BEBERAPA AYAT AL QURAN DAN HADIS MENGENAI KEHEBATAN YANG TELAH ALLAH LETAKKAN PADA BUAH ZAITUN INI.

Firman Allah SWT: “Allah cahaya langit dan bumi. Perumpamaan cahaya Allah, adalah seperti sebuah lubang yang tak tembus, yang di dalamnya ada pelita besar. Pelita itu di dalam kaca (dan) kaca itu seakan-akan bintang yang bercahaya seperti mutiara, yang dinyalakan dengan minyak dari pohon yang berkah, yakni pohon zaitun yang tumbuh tidak di sebelah timur dan tidak pula di sebelah baratnya, yang minyaknya hampir-hampir menerangi, walaupun tidak disentuh api. Cahaya di atas cahaya berlapis-lapis, Allah membimbing kepada cahaya-Nya siapa yang dia kehendaki, dan Allah memperbuat perumpamaan-perumpamaan bagi manusia, dan Allah Maha mengetahui segala sesuatu.” (QS An-Nur: 35)

Diriwayatkan oleh Ibnu Umar r.a., Rasulullah SAW pernah bersabda: "Minumlah minyak zaitun dan berminyak dengannya kerana sesungguhnya ia adalah dari pohon yang diberkati." (HR Al-Baihaqi & Ibnu Majah)

Firman Allah SWT: “Dia menumbuhkan bagi kamu dengan air hujan itu tanam-tanaman; zaitun, kurma, anggur dan segala macam buah-buahan. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang memikirkan.” (An-Nahl:11) 

MINYAK ZAITUN ADALAH SALAH SATU DARIPADA LAUK PAUK RASULULLAH SAW KETIKA MANA BAGINDA SAW MASIH HIDUP SELAIN DARIPADA CUKA KURMA, KURMA, LABU, DELIMA DAN LAIN2 LAGI. SETIAP DARIPADA APA YANG DIMAKAN ATAU DILAKUKAN OLEH NABI MUHAMMAD SAW PASTI ADA KELEBIHAN DAN HIKMAHNYA. KITALAH SEBAGAI UMATNYA SEHARUSNYA MENCONTOHI  RASULULLAH SAW 200% UNTUK MENDAPATKAN SYAFAAT DAN BAHAGIA DUNIA DAN AKHIRAT. 

SETERUSNYA, SAYA PERNAH DIBERITAHU OLEH GURU SAYA TENTANG BEBERAPA KELEBIHAN MINYAK ZAITUN. 
KATANYA MINYAK ZAITUN AMAT MEMBANTU UNTUK MENGURANGKAN RISIKO PENYAKIT JANTUNG DAN PENGHIDAP PENYAKIT JANTUNG.
SELEPAS DARIPADA KATA2 TERSEBUT SAYA MENCARI INFO MENGENAI MINYAK ZAITUN DARIPADA APA YANG SAYA BACA,
 BAHAWASANYA MINYAK ZAITUN ADALAH  LEMAK MONO TAK TEPU DAN ANTIOKSIDAN YANG MENGURANGKAN TAHAP LDL (BURUK) KOLESTEROL. JADI IA MELINDUNGI DIRI KITA TERHADAP PENYAKIT KARDIOVASKULAR DAN MASALAH JANTUNG YANG LAIN. IA JUGA MENGHALANG LEMAK TERSUMBAT DALAM ARTERI DAN MENGURANGKAN RISIKO SERANGAN JANTUNG.
MINYAK ZAITUN JUGA DIBERITAHU KEPADA SAYA BOLEH MENCEGAH DARIPADA TERKENANYA KANSER ATAU SEBAGAI ANTI KANSER. SELAIN DARIPADA ITU, MINYAK ZAITUN BERKERKJA SEBAGAI MELICINKAN PERGERAKKAN TINJA DI DALAM USUS. JADI DISINI MENGIKUT PENGALAMAN BUNDA ANA YANG DIKASIHI, SEMENJAK BELIAU MENGAMALKAN  MINYAK ZAITUN ALHAMDULILLAH PERGERAKAN TINJA SEMAKIN MUDAH DARI HARI KE HARI.
SELAIN ITU,IA JUGA MENGURANG KADAR KOLESTROL DI DALAM BADAN KITA DAN MEMBANTU DALAM PENJAGAAN KULIT DAN MASALAH KULIT.
ASSALAMUALAIKUM.

No comments:

Post a Comment